Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Μακεδονικά τραγούδια: Της Μαρίας (Μακροχώρι Ρουμλουκίου)

Φώτογραφία από τον Π.Σ. Προστασίας & Ανάδειξης Μακεδονικής Κληρονομιάς


Ο πιο αγαπητός, αντιπροσωπευτικός, υποβλητικός χορός των γυναικών του Ρουμλουκίου. Ο χορός "Τ'ς Μαρίας" ή 'Τι κλαις καημέν΄ Μαρία" (από το ομώνυμο τραγούδι), καθώς και η συνακόλουθη μελωδία είναι ένας παμπάλαιος, ανατριχιαστικός ήχος της πεδιάδας του Γιδά (Αλεξάνδρειας). Πλήθος παραλλαγών στους στίχους, αλλά και στη μελωδία με τη χαρακτηριστική ζυγιά ζουρνάς και νταούλι. Αργός εντεκάσημος σκοπός (11/8) που εξελίσσεται σε γοργή ρυθμική αγωγή ενώ με ανάλογη μελωδία καθώς και λόγια συναντάται και ο χορός της Λισσάβως - εξίσου διαδεδομένος στο Ρουμλούκι - αλλά και η Τζαρούδα, χορός τοπικός της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης.
Ερωτικό τραγούδι ως προς τους στίχους του, όπου η πρωταγωνίστρια Μαρία, εξομολογείται τον καημό της στη συννυφάδα της, καθώς δεν αγαπάει αυτόν που την προορίζουν να παντρευτεί αλλά κάποιον άλλον.

 

Ωστόσο, ο κύριος Δημήτριος Πανταζόπουλος μας δίνει μια διαφορετική διάσταση στο τραγούδι, στο βιβλίο του "Τ' αντέτια μας - Ήθη και έθιμα από το Ρουμλούκι". Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο το τραγούδι εκφράζει "τον πόνο της Ρουμλουκιώτισσας που εγκλείστηκε στο χαρέμι κάποιου Ιμπραήμ Πασά, πιθανόν του αντικαταστάτη του Αβδού Λουμπούτ που κατέπνιξε την επανάσταση στη Νάουσα και στην περιοχή του Ρουμλουκίου το 1823 με το ολοκαύτωμα της πόλεως και την πυρπόληση όλων των χωριών του Ρουμλουκιού".

-- Τραγούδι: Μαρία Γάτου, από το Μακροχώρι Ρουμλουκίου Ημαθίας
Δίσκος: Ρουμλούκι - Δημοτικοί Χοροί και τραγούδια από το Ρωμιότοπο
-- Οργανική απόδοση: Ζυγιά του Γιώργου Γευγελή από τη Γουμένισσα Κιλκίς 3:53
Δίσκος: Ελληνικά μουσικά όργανα - Μακεδονικός ζουρνάς

Οι στίχοι:
- Τι κλαις καημέν' Μαρία, σε μένα δεν το λες
μέρα και νύχτα κλαις;
- Τι να σε πω σιουνφάδα, τι να σε αφηγηθώ;
δεν ξέρεις από μεράκι, κι από κρυφόν καημό,
δεν πήρα το μεράκι, αυτόναν π' αγαπώ.
Δως μου μαχαίρι, για να σκοτωθώ,
για να σκοτωθώ.

Γιούλα, Γιούλα Μαριγούλα, το στολίδια σου
Γιούλα, Γιούλα Μαριγούλα, τα μπιλιτζίκια σου.



Το βίντεο προέρχεται από το κανάλι του you tube:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου