Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Βόρας • Γκόλο Μπίλο 1409μ. (Γκόουτου Μπίλου).


Μετά το (υποχρεωτικό λόγω κακοκαιρίας) διάλειμμα για τις Αποκριές και την Καθαρά Δευτέρα, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας - Hellenic mountaineering club of Aridaia επιστρέφει στις πεζοπορίες με μία πάρα πολύ αξιόλογη, αν και όχι τόσο γνωστή, κορυφή, το Γκόλο Μπίλο (Γκόουτου Μπίλου).
Πάνω από το βουνό του Γαρεφείου, πίσω από το δάσος οξιάς και με απρόσκοπτη θέα προς το Μακεδονικό Κόζιακα, το Γκόλο Μπίλο υπήρξε πεδίο μαχών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της σημαντικής θέσης του. Αυτή η σημαντικότητα γίνεται εύκολα αντιληπτή μόλις βρεθεί κανείς στην κορυφή, καθώς πέρα από το Μακεδονικό Κόζιακα, η θέα φτάνει από τις αθέατες δυτικές πλαγιές του Πινόβου ως την Κράβιτσα και το Πέτερνικ, ενώ η Κουκουρού βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Η εκκίνηση της διαδρομής γίνεται από την πλατεία του Παραδοσιακού οικισμού του Άνω Γαρεφείου. Αφού κινείται αρχικά μέσα στα πεύκα που βρίσκονται πάνω από το χωριό, στη συνέχεια βγαίνει στο δάσος δρυός και τα λιβάδια πάνω από τη χαρακτηριστική Μεγάλη Πέτρα, στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Ως εκεί η διαδρομή είναι περί τη μιάμιση ώρα και μπορεί να την ακολουθήσει ο καθένας. Από εκεί και πέρα το μονοπάτι μπαίνει μέσα στο δάσος οξιάς και κινείται βαθιά μέσα στο βουνό, ώσπου 2-2,5 ώρες αργότερα καταλήγει στην κορυφή.

Διάρκεια διαδρομής: 7-8 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη

Δεύτερη διαδρομή για αρχάριους ως το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής
Διάρκεια διαδρομής 2,5 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη (έχει λίγη υψομετρική αλλά είναι σχετικά σύντομη)

Αρχηγοί εξόρμησης:
Πέτρος Μπίνος 6944390522
Αλέξανδρος Μυλωνάς 6945425524