Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Πουσεντνίτσα - Μακεδονικός χορός και ο μύθος που τον συνοδεύει (βίντεο & εικόνες)


''Πουσεντνίτσα'', ελληνικός παραδοσιακός χορός από την περιοχή της Μακεδονίας. Ένας αποκλειστικά αντρικός χορός με καταγωγή τα περίχωρα της Έδεσσας του Νομού Πέλλας. 
Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις της ντοπιολαλιάς (τοπικού γλωσσικού ιδιώματος), -σέντνι ή -σένταμ, ορισμένων περιοχών της Μακεδονίας (εντόπικα: http://akritas-history-of-makedonia.b...) που σημαίνουν: κάθομαι, πέφτω στα γόνατα, από τις επαναλαμβανόμενες και εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες των χορευτών με τα πόδια και τα συνεχόμενα καθίσματα, χαρακτηριστικό γνώρισμα του χορού. 


Χορός των νέων που αναδεικνύει το πάθος, την δυναμική και τις δεξιότητες του χορευτή καθώς εκτελούνται και αυτοσχέδιες χορευτικές κινήσεις. 
Είναι από τους πιο εντυπωσιακούς και δυναμικούς χορούς. Οι χορευτές όταν αυτοσχεδιάζουν εκτελούν βαθιά καθίσματα, στροφές, πέσιμο με τα γόνατα πάνω στο έδαφος, απότομο σήκωμα στο ημικάθισμα κ.ο.κ. Γενικά όλες οι αυτοσχέδιες κινήσεις είναι αρκετά πειθαρχημένες. Το χορευτικό σχήμα είναι ελεύθερη κίνηση καθότι είναι ατομικός χορός. Τα χέρια είναι ανοικτά στα πλάγια και κινούνται ελαφρά πάνω-κάτω, ή το ένα εμπρός το άλλο πίσω, ή και τα δύο μπρος και πίσω όταν γίνονται τα καθίσματα και τα γονατίσματα. Σαν ρυθμική οργάνωση, η χορογραφική δομή του χορού οργανώνεται με βάση τον ρυθμό των 15/16 με μέτρια και γρήγορη ρυθμική αγωγή. 


Ο χορός αυτός κατά μια εκδοχή, λέγεται πως χόρεψαν οι άνδρες για να επιλεγούν στο σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την μεγάλη εκστρατεία εναντίων των Περσών. Ένας μύθος…αλλά όπως λέγεται… ''ο μύθος δεν είναι ψέμα'' και πιθανόν στην εποχή εκείνη να υπήρχε κάποιος περίπου αντίστοιχος χορός όπου περάστηκε από γενιά σε γενιά και πήρε την σημερινή μορφή του.

Όπως θα δείτε στις εικόνες και το βίντεο, η ομοιότητα των κινήσεων των χορευτών που απεικονίζονται σε αρχαία ελληνικά αγγεία και αμφορείς με τους σημερινούς χορευτές είναι ΑΠΟΛΥΤΗ!



























































Σ.Σ. Ντόπιος η Γηγενής, σημαίνει «ο εξαρχής κάτοικος μιας περιοχής, αυτός που κατάγεται και ζει στην ίδια περιοχή», καθώς και ό,τι προέρχεται και παράγεται (προϊόντα, είδη κ.λπ.) σε μια περιοχή χωρίς να εισάγεται από αλλού. Μιλώντας για κατοίκους και, γενικά, για προέλευση, συνώνυμα τού ντόπιος είναι τα γηγενής και ιθαγενής. Ντόπιος η Γηγενής είναι αυτός «που ζει στον τόπο όπου γεννήθηκε και από όπου κατάγεται».

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-1450305528611491/?fref=ts


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου