Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ο Π.Σ. Προστασίας & Ανάδειξης Μακεδονικής Κληρονομιάς (Ρουμλούκι)

1) Η διάσωση, διάδοση και προβολή της Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς των Μακεδόνων.

2) Η έρευνα, καταγραφή και προβολή παλαιών εθίμων, τραγουδιών και χορών του τόπου μας.


3) Η προστασία και η προάσπιση της γνήσιας Μακεδονικής μουσικοχορευτικής παράδοσης από νεόφερτες ξενόφερτες εισαγωγές, μεταλλάξεις κι αλλοιώσεις.


4) Η πλήρης αποσαφήνιση του γλωσσικού ιδιώματος (εντόπικα) ορισμένων περιοχών της Μακεδονίας και η απεμπλοκή τους από τα Σκοπιανά και Βουλγάρικα.


5) Η υπεράσπιση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας απέναντι στον σφετερισμό του ιερού ονόματος της Μακεδονίας.


6) Η σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων και η επικοινωνία με σπουδαστικούς, επιστημονικούς, πνευματικούς, αθλητικούς απόδημου Ελληνισμού Συλλόγους, δημόσιους και ιδιωτικούς, που έχουν κοινούς ή παρεμφερείς σκοπούς για την προώθηση των κοινών σκοπών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


7) Η μελέτη, έρευνα και επιμορφωτική επίσκεψη διαφόρων ιστορικών μνημείων και περιοχών, ιδιαίτερα της Μακεδονίας αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδος.


8) Η διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών, οικιστικών, κοινωνικών και άλλων σχετικών εκδηλώσεων, όπως ομιλιών, προβολών, παραστάσεων, συνεδρίων, συνεστιάσεων, χοροεσπερίδων, εορτών, εκδρομών, αθλητικών αγώνων κλπ.


9) Η ανάπτυξη του ηθικού, πολιτιστικού, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των μελών και όλων των καταγόμενων, ιδιαίτερα των νέων από τη Μακεδονία.


10) Η προβολή της Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας των Μακεδόνων και στο εξωτερικό.


 Το Ρουμλούκι. Ετσι ονομάζεται μία συστάδα χωριών στον κάμπο της Ημαθίας και η ονομασία αυτή δηλώνει ότι πρόκειται για τον τόπο των Ρωμιών - τον Ρωμιότοπο, όπως στην περίπτωση της Ρούμελης ή της Ανατολικής Ρωμυλίας. Μία ονομασία που έδωσαν οι Οθωμανοί κατακτητές κατά τον 14ο-15ο αιώνα, αναγνωρίζοντας το ανόθευτο του ελληνικού πληθυσμού που τον κατοικούσε. 
 Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το «κατσούλι» ανάγεται στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όταν κατά τη διάρκεια μιας μάχης οι άνδρες νικήθηκαν και οι γυναίκες πολέμησαν γενναία, με αποτέλεσμα να ηττηθεί ο εχθρός. Ο Μέγας Αλέξανδρος τότε, για να τις τιμήσει, διέταξε τους άνδρες να βγάλουν τις περικεφαλαίες και να τις φορέσουν οι γυναίκες.
                                                    Το ΔΣ συγκροτήθηκε και έχει ως εξής:
                                                     Πρόεδρος: Καψάλης Χαράλαμπος (τηλ. 6976091162)
                                                     Αντιπρόεδρος : Μάρκου Αναστάσιος (τηλ. 6972746939)
                                                     Γραμματέας: Μπαγκατζούνη Χρύσα
                                                     Ταμίας: Αναστασοπούλου Αγνή
                                                     Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Γιδαροπούλου Φωτεινή.


Ο Π.Σ.  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ αναβιώνει το έθιμο ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ του Δωδεκαημέρου από το Ρουμλούκι Ημαθίας (Μακεδονία) στο 5ο Συναπάντημα Παραδοσιακών Χορών τον Σεπτέμβρη του 2014 στο νησί της Πάτμου.
Δείτε το βίντεο: 


Η ΣΕΛΙΔΑ του Συλλόγου στο facebook: https://www.facebook.com/pages/%CE%A0%CE%A3-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%91%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%9A%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%AC%CF%82/1485997504985676

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου